IJmeer

Het netwerk van Heleen en Martine reikt tot ver buiten de Leidse regio; de 15 deelnemers aan deze tocht komen van maar liefst 6 verschillende verenigingen: behalve Rijnland en Lisse zijn dat Almere, Windhappers (Den Haag), Zeeburg (Amsterdam) en Dolfijnen (Harderwijk).

Het weer is perfect op deze eerste zondag in 2014: lage zonnestralen strijken bij vertrek om half tien over het IJmeer, er staat een zwakke tot matige wind en het zicht is zeer goed. De eilandjes Hoofd en Pampus zijn vanaf het strand in Muiderberg duidelijk te zien en ook de skyline van Amsterdam tekent zich af tegen de horizon.

pampus 2013-7

Forteiland Pampus (bron: Nikon Club)

De golfjes die zich vanaf de oever van IJburg opbouwen zijn bij Pampus golven geworden. Dichtbij de kade is het oppassen voor de klotsgolven die door de weerkaatsing worden veroorzaakt. De steenstorting rond het eiland ligt zo dicht onder het wateroppervlak dat een paar deelnemers vast komen te zitten.

 

Dan volgt de oversteek naar Durderdam. Lekker stampen op de golven die schuin van voor komen, een enkele golf slaat over het dek en perst zich onder het spatscherm door waardoor we niet geheel droog blijven. Ieder zit goed in de boot, de golven zorgen voor een gezonde spanning. We wachten netjes voor een fors binnenvaartschip dat de vaarroute tussen Amsterdam en Lemmer volgt, daarna zoeken we beschutting tussen de eilandjes voor de oever van Durgerdam.

In de havan klimmen we op de wal voor een boterham en een half uurtje rust. Daarna gaat het tegen de wind in richting IJburg, de nieuwe stad op een kunstmatig eiland in het IJmeer. Met de blik op het Muiderslot en daarna op de toren van Muiderberg is het dan nog een uur stug doorvaren onder een hemel die langzaam dichttrekt met schapenwolkjes, naar het strandje waar we begonnen zijn.

Een pluim voor de tochtleiders, het is ze gelukt om niet alleen een mooie route uit te stippelen, maar ook de juiste keuze te maken voor het laten doorgaan van de tocht (na twee keer uitstel vanwege harde wind) en de grote groep met daarin nogal wat niveauverschil bij elkaar te houden.

Jaap

Dit bericht is geplaatst in Grootwater, Verslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.