Zonovergoten Veluwerally

Veel mensen die niet bekend zijn met het grootste toerkano-evenement van Nederland associëren deze naam met een puzzelrit over de Veluwse heuvelen, maar wij weten dat het een kanotocht over de IJssel langs de Hanzesteden is.

Het was gezellig druk op het kampeerterrein Rhederlaag bij Giesbeek/Arnhem. Onder een heldere sterrenhemel zoals je die in de Leidse regio niet te zien krijgt, sliepen zes Rijnlanders in hun tentjes. Die tentjes en de rest van de kampeeruitrusting moesten mee de kajak in, wat bij de een wat meer moeite kostte dan bij de ander. Uiteindelijk lukte dat en zo startten er drie om half acht en nog eens drie tegen half negen. Gerard, Berend en Jaap hielden korte pauzes, net lang genoeg om de rug te strekken, te pissen en een paar boterhammen weg te werken, en waren om half zeven in Kampen. Alex, Leon en Marco namen wat ruimere pauzes en kwamen tegen vijf uur in Deventer aan.

De tocht was perfect georganiseerd. Er waren dan ook veel vrijwilligers op de been bij de start, de controleposten en de drie eindpunten Zutphen, Deventer en Kampen. De organisatie maakt veel werk van veiligheid op het water; op veel manieren wordt de kanovaarders op het hart gedrukt stuurboord te varen en op de beroepsvaart te letten. Maar ook nu weer waren er groepen en individuele vaarders die met ware doodsverachting door onoverzichtelijke binnenbochten peddelden en moest een achterop komend vrachtschip ver naar bakboord uitwijken om kanovaarders niet in problemen te brengen.

 

De straffe oostenwind maakte het lastig om de juiste koers te houden. Gelukkig gaven groepjes bomen op veel plaatsen beschutting en was het laatste stuk van Zwolle naar Kampen voor de wind.

De organisatie heeft foto’s gemaakt op de plas, waar alle deelnemers er nog fris uitzagen. Foto’s van de Rijnlanders zijn hier te zien:

Foto 1 Berend en Jaap
Foto 2 Berend en Jaap
Foto 3 Gerard
Foto 4 Gerard
Foto 5 Berend
Foto 6 Marco, Alex en Leon
Foto 7 Marco, Alex en Leon

Meer foto’s (door Alex, Marco en Berend) zijn te zien in de FOTO rubriek en op de Picasa pagina.
Rijkswaterstaat wil de veiligheid op de IJssel vergroten en heeft met dat doel voor ogen een film laten maken over varen op de IJssel, http://vimeo.com/80076677.

Jaap de Lange

This entry was posted in Verslagen, Vlakwater. Bookmark the permalink.

1 Response to Zonovergoten Veluwerally

 1. Marco says:

  Ha Jaap,
  Ook van jou weer een tof verslag van onze Veluwe Odyssee.
  Was weer een memorabele dag. Voor mij in totaal de 3e x en andermaal mooi weer!
  Nog bedankt voor het regelen van de foto’s.
  Groetjes,
  Marco

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.