Verslag Texel, zondag 25 augustus 2013

OLYMPUS DIGITAL CAMERATocht van Den Helder (Huisduinen) naar Texel (Oude Schild) en terug.

Wind O-3 tot 4 soms 5

Het is goed te weten dat de Waddeneilanden in de huidige vorm om en nabij 8000 jaar geleden ontstonden. Op de tijdschaal van de evolutie is dit te duiden als :” kort voor de oprichting van Kano Rijnland”. Op zich zal dat laatste een belangrijk geschiedkundig ijkpunt blijken.

Uit een onverklaarbare nieuwsgierigheid ontstond bij sommige Rijnlanders (hoogst waarschijlijk afstammelingen van de Batavieren) een onbedwingbaar verlangen om deze nieuwe gebieden te ontdekken. Zo gebeurde het dat een afvaardiging van Kano Rijnland op 25 Augustus jl. naar Noord Nederland toog om het ruime sop te kiezen, het ongewisse tegemoet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dit vond plaats onder de bezielende leiding van Arjan met in zijn kielzog een wel heel grote groep enthousiaste ontdekking reizigers.

Wegvarend van het strand konden we al direct zien hoe enkele Rijnlanders stevig weg werden gezet door de stroom. Al keuvelend bereikten we ruim voor de kentering ons geplande aanlanding punt op de oostkust van Texel. Onderweg moesten we nog even omzichtig manoeuvreren om uit de buurt van een wel heel grote kano te blijven. Op de zijkant stond heel groot TESO geschilderd. Tot op heden heeft men niet kunnen ontdekken welke kanoclub dat is. Eenmaal aangeland bleek ons dat in de tijd tussen ontstaan en heden al enige civilisatie was gevormd. Hierdoor konden we in een jachthaven aan wal. Tot onze blijdschap ontdekten we dat men zelfs de kunst van het koffie zetten en appeltaart bakken inmiddels redelijk onder de knie had.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na de inwendige mens versterkt te hebben werd de terugtocht ingezet. Het tij was inmiddels gekenterd zodat we koers 180 varend, rekening houdend met stroom en wind, oost van de havenmond van den Helder dachten uit te komen. Hierbij zouden we ruim voor de Marine havenmond wegblijven zodat duidelijk was dat we geen vijandige bedoelingen hadden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEenmaal, surfend en spelend, naast de havenmond aangekomen zijn we compact varend de wel zeer drukke vaargeul overgestoken waarna we onbekommerd onze tocht konden voortzetten richting ons startpunt , Huisduinen.

Al met al een mooie dag waarin een aantal Rijnlanders kennis kon maken met varen op getijde water.

Voor alle foto’s ga dan naar Foto’s of naar Picasa.

 

Freek

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.