Rondje Marken, 12 mei 2013

Capricorn voor Pampus.

Ik ben een steenbok. Heb gevlogen en wil dit weer gaan doen. En heb me voor 2013 ls doel gesteld zeekanovaardig te worden. Nu moet je weten dat als teken van de dierenriem heette de steenbok in het oosten aanvankelijk ‘geitevis‘ genoemd werd, een waterdier met vissestaart en hoorns. Op een later tjidstip werd ze ook gevleugeld afgebeeld. Dus nu weet ik waarom.

Waarom wat? Nou, waarom ik een ontzaglijk ontzag voor groot water heb. Prachtig om films t e kijken zoals te Perfect wave en boeken te lezen over Dirk Pitt c.s. Waarom ik graag in en op het water vertoef…….en ook wel wat bang voor branding, grote golven & stroming ben.

Dus op 12 mei 2013 met gezwinde spoed vanaf 8 uur de kano’s opgeladen en met een bunch grootwater kajakprofessionals, ook wel aangeduid als GroWaCie-ers,  richting Pampus en omgeving. Leen ik, was de verwachting, zouden wel een nat pak gaan halen…..zo was de verwachting….. leerden we achteraf! Zaterdag vernamen we van de vaarleider het volgende: “Omdat er te veel windstaat  gaan we naar Muiderberg om daar wat te varen en golven / wind te zoeken en laten we Marken even voor wat het is. (ivm actuele condities). De dag wordt flexibel ingezet – aangezien we moeten kijken wat we kunnen met de condities en iedereen die mee is (zowel deelnemers als begeleiding).” Gelukkig dacht ik nog, veilig en gecontroleerd.

Aangekomen in Muiderberg (en onderweg overpeinzend waarom dit groepje mensen 2 uur in de auto gaat zitten en weer 2 uur terug op een best mooie dag om wat uurtjes te peddelen ver weg van ons vertrouwde Leiderdorp e.o) instappunt bepalen, kano’s klaarmaken, kaarten en kompassen uitdelen en de briefing. En er valt wat in te pakken voor GroWaCie-ers :

1. Kajak, 2. Spatzeil 3. Peddel 4. Sleeplijn  5. Zonnebrand 6. Muts/Pet  7. Lange longjohn 8. Kano schoenen (met wollen sokken als je warme voeten wil houden) 9. Kano Anorak 10. Poly props (voor onder anorak / wol mag ook / katoen mag niet) 11. waterdichtezakken (voor reserve kleding) 12. Lunch 13. thermos met warme drank 14. snacks voor onderweg 15. zonnebril (aan koordje) 16. waterdichtezak voor belangerijke spullen 17. geld voor benzine / versnaperingen (in het geval dat we pampus aandoen) 18. reserve kleding  19. handoek 20. Een Goed Humeur! en Zin!!!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Welnu, hier de missie: golven zoeken om vaardigheden te vergroten. Prachtig gebied met ruim voldoende mogelijkheden voor oefening, aanlanden en picknicken, rusten en …om te spelen.

Golven van voren, golven van links, golven van rechts en als de piece de resistance golven van achteren. Oh ja, ook nog even de vaargeul over zoals het hoort op de heen en terugweg. ‘Mikken op de achtersteven, dat hebben zij ook wel door”. Mmmm mmm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAArjan,  Martine, . Manon, Rein en Walter begeleidden de nog minder vaardigen onder ons…en dat doen ze goed en charmant. De rest van de groep zag er als volwaardig grootwatervaarder uit en bewees zich ook als zodanig gedurende de tocht.

Omdat ik dit stukje te lang na de ervaring zelf schrijf geen chronologisch opgetekend verhaal, wel een indruk. De tocht startte met bijzonder relaxed uitvaren en gedurende de tocht telkens een andere voorvaarder met kaart en kompas-instructies. Leerzaam. De rest van de groep heeft de opdracht te volgen en ook op achterblijvers tempo te letten. En dat blijkt nog niet altijd  mee te vallen.

Gedurende de tocht pauzeerden we 2 keer en dat was zeker voor de beginners , geen overbodige luxe. Even bijtanken, letterlijk en figuurlijk is broodnodig met alle mentale en fysieke ervaringen.

pampusDe eerste stop op een strandje, de 2e op Pampus (“Ja, u mag even aanleggen hier, als een paar uit uw groep een versnapering afnemen uit het resto”) En de ambitieuzen onder ons gingen natuurlijk voor de hoge uitstap. Niet nodig, maar het ego wil ook wat.  Heel leuke groep trouwens die zich opsplitste in een “wij gaan binnenzitten” vs.  “wij gaan buitenzitten” En, natuurlijk druppelde de een na de ander neer bij de buitengroep, die volop versnaperingen aan het delen waren met elkaar en lekker uit de wind in de zon (of verbeeld ik me dat nu in zalig retrospectief ?) zat te keuvelen in de charmante kleurrijke outfits. (behalve Walter dan in immer kekke strakke zwarte water toxedo. )

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEen vaargeul oversteken vraagt concentratie, planning en gaan terwijl je om je heen blijft kijken.

De oefeningen doen, linksom, rechtsom, snelle draai en varen met golven uit alle mogelijke richtingen met hier en daar wat regen was erg leerzaam.  En valt nog niet mee met wind en golven om stoer snel te manoeuvreren zoals je bij de club al doet. En ik? Dolblij met het plezier dat ik beleefde  op groot water waarvan mij verzekerd werd dat dit toch echt ook voor de ervaren mensen golven waren “Dit is varen, joepieeee-whhhhoeps,-jihaaaaaa”.  (Manon, volgende keer camera met geluid mee, hoorde ik roepen.)

En……..op een bepaald moment was de energie, mentaal voornamelijk bij mij even  op , na 3 groter golven  die me lieten dansen op  het water als een uit het veld geslagen verzopen kat.  En dan ziet het water er opeens zo uit. storm coordsize=”21600,21600″ o:spt=”75″ o:preferrelative=”t” path=”m@4@5l@4@11@9@11@9@5xe”
filled=”f” stroked=”f”>

style=’position:absolute;margin-left:30.75pt;margin-top:497.35pt;width:215.8pt;
height:159pt;z-index:1;visibility:visible’>
o:title=””/>

<!–[if !vml]–><!–[endif]–>En ik kan je vertellen, das niet leuk.  Wel leuk is de nononsense support die je dan ontvangt waardoor ik kon besluiten om door te varen en weer op zoek te gaan naar de  plezier sensatie. En de herhaalde resolute instructie “Peddel op het water!” kan ook geen kwaad. Die steun heb je met golven hard nodig om in de boot te blijven zo nu en dan.

Dus gedurende een aantal lange minuten antwoordde ik op de vraag; Hoe gaat het Desiree? weinig enthousiast met een trillende onderlip.

En ook dat gaat over.

Geweldige ervaring en nu doorpakken dit jaar, meer golven, door oefenen, van berggeit naar geitevis, das mijn 2013 pad. Het water als vriend.

Om 18 uur weer terug in Leiderdorp, spul opbergen, knuffels  stoere verhalen uitdelen en op naar een welverdiende maaltijd,  vol van top ervaringen en lessen.

Dank GroWaCie! Weer een mooie dag en uitmuntende organisatie.

Desiree

Wil je alle foto’s zien die zijn gemaakt kijk dan op de Blog bij de foto’s

 

 

 

<!–[if !vml]–><!–[endif]–>

Dit bericht is geplaatst in Grootwater, Verslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.