Waterstructuurplan

  

Zijllaanmolen (foto René Speur)

De Gemeente Leiderdorp wil haar bewoners en verenigingen betrekken bij het gemeentelijk waterstructuurplan. Om die reden heeft zij in april een peiling gedaan bij de bewoners en op 7 mei een bijeenkomst gehouden met verenigingen. Kano Rijnland was erbij. Een dame van de Gemeente en twee heren van adviesbureau Haskoning DHV gaven toelichting. In twee ronden werd er gebrainstormd over waterveiligheid, waterkwaliteit, natuur en recreatie.

In de wijken Leyhof en Zijlkwartier wordt geklaagd over wateroverlast na hevige regenval, er is een tekort aan waterberging. De gemeente belooft maatregelen om de situatie te verbeteren.

De Buitenhofvijver wordt in de zomer als zwemplas gebruikt. Ondanks de waarschuwingen voor blauwalgen die bij inslikken slecht voor de gezondheid zijn. Een betere watercirculatie vanaf de Dwarswetering moet de waterkwaliteit gaan verbeteren. Daarnaast werd voorgesteld om de Munnikenplas en de Dwarswetering op bepaalde plaatsen van zwemstrandjes te voorzien. Als de zwemmers maar van onze kanosteiger afblijven.

De Achthovenerpolder is, in navolging van de Boterhuispolder, tot landbouwgebied met een grote natuurwaarde verklaard. Er is ruimte voor recreatief medegebruik, zoals dat zo mooi in termen van ruimtelijke ordening heet. In gewoon Nederlands, je mag er wandelen, fietsen kanovaren en picknicken.

Er zijn plannen om het bestaande fietspad Ruigekade te verleggen en te verbreden. Een plan om een sloot vlak langs de Does geschikt te maken voor kano’s vond weinig gehoor. Een ander plan betreft een nieuwe kanoroute vanaf de Achthovense Molen naar de Lindenhof (aan de Oude Rijn). Langs een poldersloot, dus twee keer overdragen. Als je dan de Oude Rijn schuin oversteekt, kom je op de Weipoortsevliet.

De plannen worden medio juni aan de gemeenteraad voorgelegd.

Jaap de Lange

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.