Vanuit rolstoel in kano

Leidsch Dagblad, vrijdag 12 april 2013

Rolstoeler kan straks ook kanoën in regio

door aad rietveld

L E I D E R D O R P – Rolstoelers en andere mensen met een beperking kunnen over een paar weken kanoën in Leiderdorp en omgeving.

Kanovereniging Rijnland heeft een speciale steiger voor mensen met een handicap gekocht. Een rolstoeler kan die steiger oprijden en met een uitschuifbare ’bank’ tot boven de kuip van de kano komen. De kano ligt dan veilig in een soort glijgoot met rollen, en kan door de gebruiker aan een railing naar het water worden getrokken.

Rijnland is de eerste kanovereniging in Nederland die de aangepaste steiger gaat gebruiken. Het apparaat wordt in Zweden gemaakt en als het goed is eind deze maand afgeleverd bij de kanovereniging aan de Boomgaardlaan in Leiderdorp. ,,Hopelijk nog op tijd voor onze open dag op 27 april’’, zegt Jaap de Lange van Rijnland. *)

De kanovereniging vermoedt dat er mensen met een beperking zijn die graag willen kanoën. ,,Ik heb ze niet gesproken hoor’’, zegt De Lange, ,,maar ik heb wel geluiden gehoord uit de zorgsector dat patiënten daar belangstelling voor hebben. Het is ook een beetje het kip-en-eiverhaal. Heb je niet zo’n aangepaste steiger dan komen mensen in een rolstoel ook niet op het idee, dan is er dus geen vraag en komt die steiger er niet.’’

Rijnland ziet uit naar de verhuizing, volgend jaar, naar de Munnikenpolder. ,,De huidige locatie is moeilijk toegankelijk voor mensen met een beperking, zoals rolstoelgebruikers. Daar worden we beter bereikbaar.’’

(* noot van Jaap: de steiger is in Amerika gebouwd, de importeur zit in Zweden)

This entry was posted in Kanovaren met beperking. Bookmark the permalink.

1 Response to Vanuit rolstoel in kano

  1. Marlies van der Kroft says:

    Ik kom dit nu pas tegen. Het is een super idee. Eerder heb ik met jullie vereniging ook een steiger eenvoudiger aangepast in Vinkeveen. Maar door deze vinding kan er veel meer. Ik hoop dat jullie dit idee goed kunnen verspreiden via inclusieve watersport verenigingen. Bv Sailability? Sailwise? Robinson Crusoe eiland?

    Veel kanoplezier, groet van Marlies

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.