Boterhuispolder voorlopig alleen voor vogels

Afgelopen najaar en winter is gewerkt aan de herinrichting van de Boterhuispolder en de aanleg van wandelpaden, fietspaden en een kanoroute. De Gemeente Leiderdorp kondigde in september aan dat wandelaars, fietsers en kanovaarders vanaf het eerste kwartaal van 2013 kunnen genieten van het oer-Hollandse landschap (zie ‘Wandelen en fietsen in de Boterhuispolder‘). Daarbij vergat zij te vermelden dat dit landschap een vogelbroedgebied is en dat de toegang daarom verboden is van 15 maart tot 15 juni. Dat staat te lezen op bordjes langs de wandelroute. Een kanovaarder die de wandelpaden niet kent is dus formeel niet strafbaar maar tast wel zijn geweten aan.

Het eerste kwartaal is intussen voorbij. De eerste broedvogels (kieviten en grutto’s) zijn gesignaleerd, de meeste wachten in zuidelijke streken beter weer af voordat ze de oversteek wagen, gelijk hebben ze. Tot 15 juni krijgen vogels de tijd om hun nesten te bouwen en jongen groot te brengen, daarna mogen kanovaarders, wandelaars en fietsers het gebied verkennen. Nog even geduld dus.

Zie ook ‘Terug naar de Boterhuispolder in Leiderdorp‘. van fotograaf Robert Steenbergen.

Jaap de Lange

Dit bericht is geplaatst in Vlakwater. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.