Kano Rijnland: tocht op de Nieuwkoopse Plassen

Vandaag, zaterdag, hebben we een tocht gevaren op de Nieuwkoopse Plassen. Het was spannend of het allemaal door zou kunnen gaan, omdat er vorst voorspeld was. Op dichtgevroren sloten is het moeilijk varen met de kajak.

Mooie luchten (Nieuwkoopse Plassen)

Mooie luchten (Nieuwkoopse Plassen)

In eerste instantie zouden we met vijf personen gaan, maar allerlei omstandigheden maakte dat we uiteindelijk met zijn drieën waren: Jaap, Maarten en ondergetekende.Niet om zout in de wonde te wrijven van degenen die niet mee zijn gegaan natuurlijk, maar het was een prachtige tocht! Instappen in Noorden op spiegelglad water. Tussen de geschoren rietvelden door, grote groepen ganzen in de verte in de lucht (die van zichzelf al prachtig was), vrijwilligers van natuurmonumenten die driftig met een bosmaaier aan de slag waren om de natuur te vormen, zoals wij dat graag zien. Kleine slootjes, waarvan een enkele zo ondiep dat de modder die we opwervelden door alleen maar langs te varen een heerlijk bedwelmende stank opriep.

Verdwalen tussen het riet

Verdwalen tussen het riet

Verdwalen tussen het riet, terugvaren (mijn kajak had voor en achter nog tien centimeter over om te keren), volgende sloot proberen en dan wel goed varen. Water dat zo glad was, dat het riet erin spiegelde en leek of er een tweede rietkraag onder water stond. Op zijn kop. Terug over de plas (langs de kant) en dan weer het riet inschieten: bochtige slootjes en uiteindelijk weer uitkomen op de vaart die ons in Noorden brengt. Dat was zo’n beetje de dag van vandaag, met aan het einde het voornemen om, als er geen ijs ligt, weer snel een tochtje te plannen!
De foto’s van vandaag vind je HIER.

Peter de Gier

This entry was posted in Verslagen, Vlakwater and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.