Midwinternachttocht 2012

22 december 2012, de winter is net begonnen, de dagen gaan weer lengen. Een groepje enthousiastelingen is dit gaan vieren, ’s-nachts, op het water.

Joppe by night

Joppe by night

Het is kwart voor zeven en buiten  is het donker, koud en vooral erg nat. We gaan met 6 personen (Arjan, Maarten, Marco, Mathijs, Rein en Reinier) een tocht over de Kager plassen varen. Rein de Haas is de vaarleider. Hij geeft ons een kaart en bespreekt de route. Nadat iedereen zich heeft omgekleed en voldoende warme kleding heeft aangetrokken, gaan we de boten laden en vertrekken we naar Warmond, het startpunt van onze kanotocht.

De boten worden afgeladen op een parkeerterreintje dat direct naast de Warmonder Leede is gelegen. We konden hier ook de boten te water laten en instappen.

We vertrokken en gingen de Leede over. Het regende en dat zou het de hele avond blijven doen. Huiskamer- en aanwezige kerstverlichting zorgden er voor dat wij nog voldoende licht hadden om de omgeving goed te zien. Een enkele bewoner merkte onze hoofdlampjes op en moest toch even naar buiten gluren om te zien wat zich op het water afspeelde. We bereikten ’t Joppe. Mathijs ging voorop. Dankzij de aanwezige scheepvaartlichten, rode en groene lampen die ook op onze kaart stonden aangegeven, konden we de juiste koers varen. We gingen ’t Joppe over. Eenmaal de starttoren van KWV De Kaag gepasseerd, waren er ook geen scheepvaartlichten meer. Slechts vaag waren de contouren van het landschap zichtbaar. Het was erg mooi om zo de nacht in te varen. Strak in formatie gingen we de Zweiland over. De ingang van de Spijkerboor en uiteindelijk de Boerensloot waren lastig te vinden. Gelukkig was onze vaarleider Rein goed bekend.

We genoten van het avontuur, het varen en de rust. We zijn toch ook nog een boot tegen gekomen. Een rondvaartboot met feestvierende gasten. Zij zaten droog en vierden feest. Wij zaten in de regen, maar genoten misschien nog meer.

De tocht verliep vlekkeloos. Niet verkeerd gevaren en geen problemen onderweg. Vanwege het slechte weer zijn we onderweg niet gestopt.

Na ongeveer 15 km varen waren we weer terug bij de opstap plaats. Arjan trakteerde ons op knakworstjes, waardoor we weer voldoende energie hadden om de boten op te laden.

Om precies 24.00 uur waren we terug op de club. Boten afladen en snel naar huis. Het was een mooie tocht. Rein, bedankt!

Reinier Dorrepaal

This entry was posted in Verslagen, Vlakwater. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.