Korendijk

Nieuwe steiger op de startplaats

Met een select gezelschap van 4 kanovaarders reizen we af naar Zuid-Beijerland in de Hoeksche Waard. Het is fantastisch weer om een stukje te varen, een stralende zon, warm en vrijwel geen wind. Kort geleden zijn een aantal kanovoorzieningen in de Hoeksche Waard verbeterd en daarom hebben we een comfortabele instap vanaf een nieuwe steiger. De route gaat afwisselend langs weilanden, door bos en door rietland met uitbundig bloeiende oevers.

Eén sloot is net breed genoeg om te peddelen, het riet groeit er manshoog en ontneemt het zicht op de omgeving. Eendenfamilies raken in paniek wanneer wij naderen. De jongen kunnen nog niet vliegen en ze komen niet op het idee om zich in het riet te verstoppen.

Goudswaard

Na een kleine 2 uur varen komen we in Goudswaard aan, een klein dorp dat zich tegen de dijk van het Spui heeft gevleid. We bekijken de prachtige geveltjes van meer dan 200 jaar oud. De dorpspomp op het kerkplein is ter ziele, het water komt nu thuis uit de kraan. Het is stil in het dorp, de mensen houden zondagsrust of zijn met vakantie. Het enige vertier is een restaurant aan de jachthaven waar de watersporters (nou ja sporters, we zien alleen luxe motorjachten in de haven liggen) aan de lunch zitten.

Het gebied heeft roerige tijden gekend. In de late Middeleeuwen zijn de polders bij stormvloed meerdere malen ondergelopen. Na iedere overstroming krabbelden de bewoners weer op, slaagden ze erin het land weer te bewerken en tarwe te verbouwen achter de herstelde dijk, vandaar de naam Korendijk. Sinds de 19e eeuw zijn de boeren voor de afwatering niet meer afhankelijk van de getijdenbeweging, maar houdt een gemaal de polders droog. Van recenter datum is een zware periode in het locale bestuur. In 1984 gingen de zelfstandige gemeenten Nieuw Beijerland, Piershil, Zuid-Beijerland en Goudswaard op in de nieuwe gemeente Korendijk. Er gingen bijna 20 jaar voorbij voordat de vier dorpen zich ook werkelijk één gemeente voelden.

Jachthaven aan het Spui

Er is een mogelijkheid om hier over te dragen en langs het Spui te varen: ofwel een stukje oostwaarts en daar weer het binnenwater op, ofwel westwaarts om de Hoeksche Waard heen, door het Vuile Gat tot het veerhaventje van Nieuwendijk. Dat bewaren we voor de volgende keer, we varen nu dezelfde weg terug.

Jaap de Lange
Foto’s Erik de Rijke
(voor meer foto’s zie Erik’s website)

Dit bericht is geplaatst in Verslagen, Vlakwater. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.