Tocht/excursie Naardermeer

Rijnland op het Naardermeer

Rijnland op het Naardermeer

6 mei 2012. Vandaag gaan we naar het Naardermeer met de vereniging. We zijn met 15 leden. Omdat er maar 12 boten meemogen, moeten een aantal leden met zijn tweeën in een boot. We krijgen een kanorondleiding van de boswachter. Het Naardermeer is het oudste terrein van Natuurmonumenten. Ook is dit de plek waar de grootste aalscholverkolonie van Nederland broedt.

Als we aankomen bij het Naardermeer staat boswachter Leo ons al op te wachten. Hartelijk heet hij ons welkom. Snel de boten afladen en het water op! Hij vertelt over het ontstaan van het Naardermeer (dat het eigenlijk bedoeld was als vuilnisbelt, maar daar werd een stokje voor gestoken en naar aanleiding daarvan werd uiteindelijk natuurmonumenten opgericht). Na korte tijd varen leggen we aan bij een steiger. Hier is een eendekooi.

Boswachter Leo vertelt enthousiast over de eendenkooi

Boswachter Leo vertelt enthousiast over de eendenkooi

Uitgebreid legt Leo uit op welke wijze de kooiker wilde eenden wist te verleiden (met lokeenden, voer, kooikerhondjes) om de kooi in te zwemmen, waarna ze een kopje kleiner gemaakt werden. Hij vertelde ook nog dat een aantal spreekwoorden die wij kennen hiervandaan komt. Bijvoorbeeld: ‘de pijp uitgaan’ (als een eend in de pijp gejaagd werd en opgesloten, werd hem vervolgens de nek omgedraaid). Na deze uitleg stappen we wijzer geworden weer in de boot en varen het Naardermeer over. Even later, na eerst wat kreekjes gevolg te hebben, stoppen we bij de aalscholverkolonie. Via een overdekt pad, komen we bij een schuilhut. Vanuit deze hut hebben we een fantastisch uitzicht op de kolonie. Er zijn veel nesten met heel veel jongen. Als ik ze zo bekijk krijg ik associaties met Jurrassic Park en met name met de vliegende dinosauriërs.

Jonge aalschovers bij het Naardermeer hebben honger

Jonge aalschovers bij het Naardermeer hebben honger

De aalscholvers lijken bewoners van een andere wereld. Aan de andere kant lijken het ook wel tropische vogels. Prachtig zijn ze. ik ben onder de indruk. Na enige tijd stappen we weer in onze boten en varen terug naar het punt waar we begonnen zijn. Het is een tocht die aan te raden is. Per kano is het Naardermeer slechts toegankelijk voor kanoverenigingen en alleen onder begeleiding.

 

Tochtgegevens

Afstand: 5,5 km
Weer: half bewolkt
Temperatuur: 12 graden
Neerslag: geen
Wind: ZW 2-3
Plaats: Naarden
Bijzonderheden: rondleiding boswachter per kano. Alleen voor kanoverenigingen te reserveren.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Verslagen, Vlakwater en getagd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.