Kanokampeer tocht over de Vlist-Lek-Hollandse IJssel

Kanokampeer tocht over de Vlist-Lek-Hollandse IJssel

Helaas waren er van onze eigen vereniging geen aanmeldingen gekomen, maar uiteindelijk met een clubje van 4 man sterk (het voordeel van een 3-verenigingen tocht) zijn we zaterdagochtend vroeg vertrokken. Nou ja vroeg… we besloten dat 10 uur verzamelen best vroeg genoeg was. Onder het mom van “het is al lang licht ‘s avonds” hebben we het vakantiegevoel er goed ingehouden.

Kromme IJssel

We zijn gestart in IJsselstein en vaarden de kromme IJssel af richting de Lek. Onder een aangenaam lentezonnetje (korte mouwen!) en met uitzicht op narcissen, bloeiende katjes aan de bomen, lammetjes in de wei en voortdurend aan de horizon: de zendmast van Lopik. Om bij de Lek te komen moesten we een paar honderd meter lopen. Kano’s op het karretje en wandelen maar. Eigenlijk best lekker om zo even de benen te strekken. Volgende keer pomp ik alleen mijn banden wat beter op. De weinige bagage voor maar 1 nacht is door iedereen flink aangevuld met te veel eten en de kano’s zijn flink zwaar.

Op weg naar de Lek

In mijn gedachten was de Lek een snel stromende rivier, druk bevaren met grote boten. Dat klopte ook aardig, behalve de stroming. Mocht er al wat stroming gestaan hebben werd dat geheel teniet gedaan door een fijne tegenwind. De Lek vond ik een verrassend mooie rivier, met mooi strandjes erlangs en een oer Hollands uitzicht. De grote boten zorgden voor de fijne golven.

Lek
Lek

Bij Schoonhoven even zoeken naar de makkelijkste uitstap, wat toch het strandje naast de veerboot bleek te zijn. Wederom de kano op het karretje, want om bij de Vlist te komen moesten we weer een stukje lopen. Het eerste cafe zijn we heel stoer en heel vastberaden voorbij gewandeld, maar bij het tweede zijn we door onze zeemansbenen gezakt, hebben de kano’s voor het cafe geparkeerd en hebben ons toen op koffie met appeltaart gestort…

Schoonhoven


De Vlist was weer een erg klein watertje, lief kronkelend door het landschap en zo rond half 7 waren we net voor Haastrecht bij onze slaapplek. De eerste 35 kilometer zitter erop. Een avond bij het kampvuur met wijn en gelach en daarna een diepe stilte over de weilanden. Peddelen maakt een mens toch moe.

Vlist

De zondag zijn we de Vlist verder afgevaren en moesten toen nog 1x wandelen om naar de Hollandse IJsel te komen. Met de wind in de rug richting Oudewater. Een ontzettend mooie stad om doorheen te varen. Even hebben we nog getwijfeld of het vrouwelijke deel van het gezelschap zich niet zou moeten laten wegen, maar we hebben het toerist spelen toch maar gelaten bij het bekijken van de stad vanaf het water. Een picknick bank even buiten het dorp bood gelegenheid tot boterhammen en wederom veel gelach waarop de vele honden-eigenaren zich lieten ontglippen dat het vast nog koud was op het water, maar dat we in elk geval veel lol hadden.

Koud was het eigenlijk niet en met wederom de wind in de rug passeerden we Montfoort wat ons alleen qua naam erg Frans aandeed en na 63 kilometer in totaal waren we weer terug in IJsselstein. Een erg fijne tocht, wat ons betreft volgend jaar weer en ik hoop dan met een paar extra Rijnlanders erbij!

Martine

Dit bericht is geplaatst in April 2012, Verslagen. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Kanokampeer tocht over de Vlist-Lek-Hollandse IJssel

  1. Jaap zegt:

    Leuk verslag Martine, mooie tocht, goede foto’s

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.