Rietveld

De Veluwerally is afgelast vanwege de lage waterstand op de IJssel, daarom varen we een rondje dichter bij huis, nadat we hebben vastgesteld dat de Does en de Oude Rijn op niveau zijn. Ideaal vaarweer, met veel zon en geen wind, het water is als een spiegel. We varen richting Alphen en slaan bij Hazerswoude rechtsaf de Oostvaart in. Na een halfuurtje varen is het Gerard die op de kant springt om de sluis te bedienen. Hij is zo aardig om twee bootjes uit de tegengestelde richting voor te laten gaan omdat aan die kant de deuren openstaan. We zakken in 10 minuten 1,50 m omlaag waarna Gerard de deuren openduwt en in zijn boot springt. Bij de tweede sluis ontbreekt de paal die nodig is om de deuren open en dicht te duwen, het is daarom improviseren maar uiteindelijk lukt het ook hier om door de sluis te komen. We eten onze boterhammen en lezen bij het verlaten van de sluis op een bord dat we de beheerder hadden moeten bellen voor het schutten.

We peddelen in een rustig tempo door het tuinbouwgebied Rietveld, snelheidsmonster Berend moet zich duidelijk inhouden. We slaan een zijsloot in en ploegen door het kroos naar een dammetje waar we moeten overdragen. Aan de andere kant gelukkig geen kroos maar zodra we het water met de peddels aanroeren begint het te borrelen en stijgen er kwalijke dampen op, alsof iemand daarbeneden een reusachtige scheet gelaten heeft. Jos gaat zowat van zijn stokje. Na een paar honderd meter komen we op een wetering en kunnen we weer ademhalen.

Bij het gemaal dragen we over naar de Gouwe en dan volgt Alphen aan de Rijn waar een niet aflatende rij motorjachten en sloepen zich door het centrum perst. Ook op de Heimanswetering naar Woubrugge is het druk, we zijn af en toe een speelbal van de golven. Alle steigers en kaden zijn hier priv├ęterrein, pas op de Wijde Aa leggen we aan bij een openbare steiger om even te rusten en aan te sterken voor de laatste ruk, tegen een straffe wind in, naar het clubhuis. Berend zet aan om met de hekgolven van voorbijvarende jachten mee te surfen. Ik zie hem even later uithijgen met een slang in de mond en vraag of hij aan de zuurstof is, nee het blijkt limonade.

Jaap de Lange

Dit bericht is geplaatst in Oktober, Verslagen. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Rietveld

  1. Arend-Jan zegt:

    Volgens mij was de Rietveld tocht op zondag en niet op zaterdag, maar dat terzijde.
    Het was een mooi weekend om te peddelen!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.