Westland en Delft

Het ontbreken van een kanosteiger is geen belemmering om op de Delftse Schie te water te gaan. Vanaf de Schie varen we de Kerstanje op, met op de linkeroever de Gistfabriek en op de rechteroever de kassen van Rijswijk en Sion. Na de bocht opent het landschap zich en voelen we de westenwind. We komen een drijvend olievat tegen en duwen dit naar de kant. De politie wordt gebeld met het verzoek om het vat weg te halen voordat het schade kan aanrichten aan de waterkwaliteit.

Intussen hebben een paar leden hoge nood en hebben we trek in koffie en boterhammen. We leggen aan bij een eilandje en er wordt naar de vaarleider gekeken: en nu? Gezinus zoekt naar de aanlegsteiger maar ik zeg dat dit een goede oefening is om op een ruwe oever bezaaid met brandnetels netjes op de kant te klimmen. Prompt ga ik zelf omver bij de eerste poging, omdat ik op waterplanten steun waar ik vaste grond verwachtte. ‘Verdiende loon,’ wordt er gegniffeld.

Er is weinig beschutting tegen de wind, er vallen een paar regendruppels en dit is aanleiding voor Mathijs om zijn plu op te zetten in de hoop op een moment van romantiek. De politie belt, om naar de exacte locatie van het olievat te vragen, blijkbaar maken ze er meteen werk van. Na de boterhammen volgen meer eilandjes, zonder brandnetels maar deze zijn beschermd natuurgebied en niet toegankelijk.

Na een paar bochten is het vooral Adri die blij is met de wind in de rug. We komen langs een installatie die gemaakt lijkt te zijn om kano’s over de dijk te tillen en in het polderslootje erachter te leggen, maar Nico durft het niet aan en Mathijs legt uit dat de installatie dient om het vuilrooster van het poldergemaal schoon te maken.

Bij het naderen van Schipluiden varen we achter een heuse trekschuit, niet door een paard maar door 5 forse kerels getrokken. Hilde stelt voor om aan te haken om te zien of de mannen de extra last van een 7-tal kano’s aankunnen. In de bocht gaat het touw langs 2 rolpalen die de boot keurig van de kant houden. In het dorp staat publiek langs de kant en er is een presentator die niet alleen de mannen op het jaagpad maar ook de kanovaarders aanmoedigt. We sparen ieder 3 euro uit door de boten bij de brug over te dragen en volgen daarna de Gaag richting Den Hoorn. Daar slaan we linksaf, terug naar het startpunt op de Schie en we sluiten de tocht af met een rondje door de oude binnenstad van Delft. Met uitleg in 3 talen van oud-rondvaartbootkapitein Jos vergapen we ons aan de fraaie pandjes en de scheve toren van de Oude Kerk waar we vlak langs varen.

Zie het Google kaartje voor de gevaren route.

 Jaap de Lange

Dit bericht is geplaatst in Oktober, Verslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.