Beulentocht (Ringvaart Haarlemmermeer)

 
 
Met 9 deelnemers waaronder Gerard M en ik is het een klein groepje dat aan de start verschijnt. Om 7 uur geeft HKV voorzitter Hans het startsignaal. De broers Michel en Herman gaan er in hun K2 als een speer vandoor. Gerard en ik maken er geen wedstrijd van, we hopen alleen op tijd terug te zijn voor de barbecue. In Lisse worden we ingehaald door Hans, gedrieën varen we verder naar de koffiestop in Buitenkaag. In het bosje aan de overkant van de weg staat een bord met dreigende taal ´Wie hier gaat pissen of kakken riskeert ongemakken´, de bewoner kreeg genoeg van de passerende fietsers en kanoërs die hier kwamen uitdruppelen. Dus maar even 20 meter verder lopen, en daarna aan de koffie.
 

Stoomgemaal Cruquius

De wind hadden we tot hier tegen, nu krijgen we zijwind tot Oude Wetering. Af en toe prikt een bleek zonnetje door de wolken, terwijl links en rechts zware buien met onweer omlaag komen. We zien vliegtuigen opstijgen en met een scherpe bocht de inktzwarte wolken ontwijken: ‘Ladies and Gentlemen, we might experience some turbulence during the next few minutes.’ Na Aalsmeer ontkomen we er niet meer aan, we leggen aan om onder het overstekende dak van een leegstaand bedrijfspand het onweer voorbij te zien trekken. Het Schiphol Love Hotel is gesloten, jammer anders konden we hier een colaatje drinken voordat we aan de soep gaan die  Robert even verderop uitdeelt.

We zitten nu in de lawaaizone van landingsbanen, spoorlijnen en autowegen, met uit de glorie geraakte industrieterreinen zoals de voormalige suikerfabriek van Halfweg die is omgebouwd tot cultureel en bestuurscentrum van de gemeente Spaarnwoude – Haarlemmerliede. In Zwanenburg nemen we een snack en een blikje drinken bij de plaatselijke döner kebab terwijl de volgende bui over ons heen trekt. Michel en Herman zijn dan al binnen horen we later, ze hebben de 68 km in ruim 8 uur afgelegd. De wind is gedraaid en dat is gunstig, zo varen we voor de wind over het laatste stukje Ringvaart tot Cruquius. Bij aankomst in het haventje van de HKV worden we verwelkomd, zeg maar gehuldigd, door secretaris Gerdien. De meesten hebben zich al op de barbecue gestort, wij nemen een douche en volgen het voorbeeld. Een prima afsluiting van een natte, maar desondanks heerlijke tocht.

 Jaap de Lange

Dit bericht is geplaatst in September, Verslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.