LKV Rijnland te gast bij de Dolfijnen Harderwijk

30-31 juli 2011

Kanovereniging De Dolfijnen in Harderwijk en Kano Rijnland hebben een speciale band, omdat “onze”  Manon en Rein ook lid zijn van de Dolfijnen. Wij (Rob, Mathijs en Hilde)  kregen dit weekend een gastvrij onthaal in Harderwijk. Een prachtig gebouw, zeer ruim, met een gezellige kantine, een goed geoutilleerde keuken en een heerlijk overdekt terras met uitzicht op het water van het Wolderweid.

Wij varen op de Does en de Dwarswetering in een T-shirt of een trui, maar in Harderwijk gaat dat heel anders: wetsuit, shirt met lange mouwen, anorak en zwemvest, en dat was niet overdreven op dit grote water. Eenmaal goed op het Wolderweid konden we heerlijk spelen in de golven.  Tegen de golven in leerden we om zo efficiënt mogelijk het water te verplaatsen door je peddel vlak achter de golf in het water in te steken. Met de golven mee leerden we op de golf mee te surfen door op de voorkant van de golf te hangen. Ondertussen de zeilboten en pleziervaartuigen in de gaten houdend, want die kwamen van alle kanten. Rein nam ons mee tot vlakbij de vaargeul, de plek waar de golven het mooist zijn. Zo kwamen we aan in Zeewolde, een plaatsje dat lijkt om de haven heen te zijn gebouwd: allemaal mooie lage kades waar je met de kano zo uit kunt stappen, op het plein een openbaar toilet met douche, en in de supermarkt keken ze niet vreemd op toen we in wetsuit kwamen boodschappen doen.  Door de golven weer terug naar het clubgebouw, een lekkere kop koffie/thee en daarna moest het er dan toch van komen: de Natte Oefeningen.

Met frisse tegenzin eerst mijn pink in het koude water, toen mijn voeten en daarna toch maar helemaal, waarbij ik het koude water tergend langzaam door de openingen van anorak en wetsuit voelde kruipen. Maar daarna werd het echt leuk: Rein en Manon leerden ons allerlei trucjes voor (zelf) redzaamheid, en omdat het water bij de vereniging ondiep is, konden zij  in het water staan en ons helpen. De lage steun: met iemand naast mij durfde ik lekker schuin te hangen, zodat ik de steun écht kon oefenen; de redding: elkaar midden op het water redden door de boot op je kuip leeg te kiepen en de drenkeling er weer in te krijgen; jezelf redden: in je eentje vanuit het water in je boot kruipen: staaltje van evenwicht houden en één peddelblad net onder water gebruiken als steun; of in vol ornaat met pak en zwemvest in je zeekano omslaan en met de eskimorol zelf weer overeind komen (in mijn geval wel met Rein naast me die mijn peddel naar het wateroppervlak leidde omdat ik onder water niet meer wist wat onder en boven was).

We werden zo enthousiast dat Rein ons met moeite weer uit het water kreeg, want ondanks de kou was het wel erg leuk. Maar daarna waren de warme douche en de droge kleren wel heerlijk.

‘s-Avonds een culinair hoogstandje op de BBQ  samen met enkele leden van de Dolfijnen, daarna slapen in ons tentje, lekker uitslapen en een zondags ontbijt met croissantjes.

Zondag was de wind gaan liggen dus er waren minder golven. We maakten een tochtje naar de andere kant zodat we zagen hoeveel soorten water en landschappen er waren: over het aquaduct naar het Veluwemeer, met onbewoonde eilandjes, een kampeereilandje, aalscholverkolonies die met hun uitwerpselen hele bomen om zeep helpen,  stukken groot water met zeilboten, maar ook heel intieme plekjes waar vroeger vissen werden gekweekt en waar je de stilte kon horen.
Ook deze dag ontkwamen we niet aan nat worden en ook nu was het na het moeilijke begin weer erg leuk en leerzaam.

Als je een drenkeling op je boot wilt vervoeren, hoeveel gewicht kun je dan aan? Mathijs bleef met zijn boot nog nét drijven toen hij met twee mensen voor en twee achter op de punt probeerde vooruit te komen.

Wat dit weekend zo leuk maakte was de afwisseling van het varen, de oefeningen én de pauzes met ontspanning en heerlijk eten en drinken op het ruime terras van de vereniging. Daarbij het gezelschap van nog twee Harderwijkers die met ons meededen en de uitstekende begeleiding van Rein en Manon. Hartelijk bedankt voor dit geweldige weekend!

Hilde van der Linden

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, September. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.