Enkhuizen

Natuurgebied De Weelen

Natuurgebied De Weelen

10 juli 2011 – Om half elf treffen we volgens afspraak Nico en Anneke bij de trailerhelling in Hoogkarspel. Ondanks het ontbreken van een goede kanosteiger gaat het instappen gesmeerd waarna vaarleider Nico ons door natuurgebied De Weelen loodst. Het is heerlijk rustig, er is overal groen om ons heen en de enige geluiden komen van de ganzen en onze peddels.

Gembercake uit Engeland

Tijdens de picknick deelt Gerard de uit Engeland meegebrachte gembercake uit, die laten we ons goed smaken. Daarna verder naar Enkhuizen, waar we op de vele kruisingen en in scherpe bochten moeten oppassen en achter elkaar varen want het is niet alleen druk maar ook smal. In Enkhuizen stappen we uit om het stadje te bekijken en een terrasje te pikken bij de haven met uitzicht op het IJsselmeer.

Door de buitenwijken van Enkhuizen

Na Enkhuizen komen we de varende fanfare tegen en bekijken we de Overhaal in Broekerhaven waar boten over de IJsselmeerdijk kunnen worden getild met een ingenieuze hijsinstallatie (zie You Tube).

De Fanfare komt voorbij

Bovenkarspel heeft een reputatie van pubers in te snelle motorbootjes die elkaar willen laten zien wie de stoerste is. We krijgen een paar golven over ons heen maar zijn niet onder de indruk. We gunnen het de waterpiraten niet om lol aan ons te beleven. Een stel jongens met een speedboot en een skimboard probeert indruk te maken op de meiden die op de kant bij de bierkratten zitten. Ik heb een slecht voorgevoel bij het explosieve mengsel van geldingsdrang, geslachtsdrift en drank. De schipper geeft gas, de kano’s krijgen de hekgolf en de onfortuinlijke skiër zakt door zijn board. Met een snelle beweging van mijn peddel grijp ik het board en ga er als een speer vandoor met mijn trofee, ook al weet ik dat ik het zal afleggen tegen een speedboot. Ze laten ons gaan met het gebroken board, we krijgen nog wel een golf van 2 andere bootjes en daarna verlaten we de bewoonde wereld waarmee de rust terugkeert. Het is even doorbijten op de laatste kilometers. Even na vijven zijn we terug op het startpunt en kunnen we na een heerlijke tocht weer op de kant klimmen. Wel nemen we ons voor om deze tocht bij een volgende gelegenheid op een dag door de week buiten de vakantie te varen.

 Jaap de Lange

This entry was posted in Augustus, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.