Reddingsoefening

Het leuke en spannende van de kanosport is dat je altijd moet voorkomen dat je omslaat, maar er ook altijd rekening mee moet houden dat het kan gebeuren en, minstens zo belangrijk, dat je er op voorbereid moet zijn.

Op woensdagavond 4 mei gaf Walter een instructie over redding op open water. Met een zonnetje erbij, een zwakke wind en geen golven hadden we goede omstandigheden om in de Doeshaven wat uit te proberen. Om het spannend te maken moesten we de golven en de rotsen van de kust van Bretagne er maar bij denken.

Na een korte uitleg over onderkoeling en het materiaal dat de kans op een succesvolle redding vergroot volgde oefening 1: spring maar in het water. Huh? Ja zodat je weet wat koud water met je doet voordat je uit de boot valt. Oefening 2 bestond uit omvallen en blijven hangen totdat de redder langszij kwam en de uitgestoken hand van de onfortuinlijke kanoër greep. De redder legde zijn peddel als een brug tussen de twee boten waaraan de kanoër zichzelf  kon ophijsen met de heupdraai: eerst de boot, daarna volgt de rest vanzelf. Bij mij ging het de eerste keer mis omdat ik al half uit mijn boot gevallen was.

Bij oefening 3, de X-redding, werd de boot van de drenkeling kruislings over de boot van de redder gelegd en gekanteld om hem te laten leeglopen. De boten werden vervolgens naast elkaar gelegd en de drenkeling kon in zijn boot klimmen.

Na het douchen volgde bij een kop koffie een  discussie over de effecten van onderkoeling. Walter gaf als huiswerk mee om de weerstand van het lichaam te verhogen door af en toe koud te douchen. Nou dat dat valt nog niet mee maar de gasrekening is wel met sprongen omlaag gegaan.

Op 11 mei is er nog een instructie, van 7.30 tot 9.00 uur. Ik verwacht dat de watertemperatuur dan iets aangenamer zal zijn. Aanmelden bij Walter.

Jaap de Lange

This entry was posted in Mei, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.