Op zoek naar nieuwe polokano’s : Fluid Vuvubat vs Eskimo Gecko

An english version of this review is available at my blog.

Zoals jullie in een eerdere post hebben kunnen lezen, zijn we op zoek naar nieuwe plastic polokano’s om onze oude polyester versies te gaan vervangen.

Na enig rondkijken blijkt dat er niet zo veel keus is op de polomarkt qua leuke instapmodellen in polyethyleen (PE, de stof waar (bijna) alle plastic kano’s van gemaakt zijn). Op de Nederlandse markt heb je de basis Exo voor rond de 400 euro of de mooi afgewerkte Eskimo Gecko voor rond de 700 euro. Van de Exo zijn we niet zo onder de indruk, de keus valt dus al snel op de Eskimo Gecko poloboot. Andere opties zoals Revenge zijn in Nederland moeilijker aan te komen en je wil toch eerst even testen voor je zoiets koopt.

Begin februari verscheen bij Kanoshop het interessante bericht dat Fluid een nieuw model had geintroduceerd en dit keer niet een wildwaterboot of sit on top, maar een heuse polokayak. Onze interesse was gewekt, waarschijnlijk half maart zou die in Nederland aankomen. Helaas had de container enige vertraging (Fluid is Zuid-Afrikaans en de haven arbeiders waren aan het staken) en werd een eerste testkayak pas afgelopen week afgeleverd.

Vandaag 3 april was de Summer Kick Off bij Kanoshop met een hoop activiteiten waaronder een wereld record poging langste kayak. Overigens gelukt met > 90 meter. Een mooi moment voor ons om te kijken of we de Fluid Vuvubat vandaag konden testen. Omdat de Eskimo Gecko niet meer leverbaar is via Kanoshop en we die er toch graag gelijk naast wilde hebben om ze goed te kunnen vergelijken, konden we een bootje lenen bij de poloers van Levitas, waarvoor dank. Testen bij Kanoshop was geen probleem, we konden vanaf 11:00 uur terecht.

Vanochtend stonden we dan ook met een heel arsenaal testvaarders klaar om te kijken of we voor de Fluid gaan of toch voor de Gecko. Kris en ondergetekende waren mee voor het wat gevorderde testwerk: “Kan je nog wat met zo’n boot als je al verwend bent met carbon dynamics?” Noor en Sjoukje van het nieuwe jeugdteam voor de vraag : “Hanteerbaar en leuk voor beginnende poloers, beter dan huidige materiaal?” en Peter Paul en Leo voor de (beginnende) volwassen poloers: “Passen we erin en kan die Fluid echt tot 95kg aan?”. Het zou erg mooi zijn als we de hele range aan beginnende poloers op de club zouden kunnen accomoderen met deze nieuwe boot.

Peter Paul had het bootje van Levitas mee, samen met de kids en Brenda, de rest zat bij Leo in de auto, zodat we om stipt 11 uur bij Kanoshop aankwamen.

Na enige bestudering op de kant van de Fluid testboot kwamen we al enkele minpuntjes tegen die hopelijk in de productieversie worden verbeterd:

Puntjes zijn niet in het midden maar bovenaan bevestigd, waardoor een deel van het plastic onbeschermd is en mogelijk andere kano’s kan beschadigen, zeker als er in polyester wordt gevaren door mede-poloers.

 

 

De kuiprand is scherp en niet netjes afgewerkt, een beetje schuurpapier of een extra randje erop kan geen kwaad, zeker niet bij echte beginners die onder water zeer snel willen uitstappen. Zelfs bij voorzichtig uitstappen had een enkeling al schaafwonden.

 

Schroef van het zitje zit mogelijk in de weg als je wil in en uitstappen, en door de 1-punts bevestiging kan het zitje gaan bewegen (en bij lang gebruik vermoedelijk uitscheuren).

 

 

Voetsteunen bewegen op en neer en naar voor en achter terwijl ze vastzitten, vreemd.

Verder interessant was de oplossing voor het inklemmen van het schuimblok, grappig bedacht. Positief ten opzichte van de Eskimo is het in een kleur beschikbaar zijn, bijvoorbeeld de gele hierboven. Bij de eskimo’s dient er een sticker opgeplakt te worden, wat ons betreft minder mooi (wel slimmer met productie natuurlijk). Observatie van de Eskimo leert dat deze netter is afgewerkt, enige minpunt vooraf lijkt het hardere schuim op de puntjes.

Na het omkleden kon er dan gevaren worden en dan blijkt de Fluid toch veel lekkerder te varen dan de Eskimo. De minpunten in de afwerking maakt hij meer dan goed in de vaareigenschappen. Zo konden we de volgende quotes optekenen over de Fluid :

Als je voor een 180 graden draai gaat, wil ie gewoon door naar 360 zonder moeite, gaat bijna makkelijker dan in mijn Dynamic – Kris

Nou kan ik eindelijk ondersnijden toevoegen aan het lespakket voor de jeugd – Kris

Doe mij die gele maar, die vaart veel lekkerder – Sjoukje in de Gecko

Deze vaart 1000 keer beter dan wat we nu hebben – Noor

Deze zit superlekker, daar hoef ik niet eens in te proefvaren – Brenda

Alleen Leo kon niet enthousiast meedoen met de quotes over de Fluid, helaas past hij er niet in. Zowel Kris en ik (beide rond de 85kg) hadden al last van het duiken van de voorpunt, 95kg als maximum gewicht lijkt me dan ook alleen mogelijk als je niet lang bent en zelfs dan denk ik dat een boot met meer volume beter is.  Voor Leo was de Gecko een optie die wel werkt qua instap, hoewel qua gewicht ook echt het maximale is. Voor de volwassen poloers moeten we dus verder gaan kijken,  mogelijk gaan we dan ook kijken om (in de toekomst) 2 typen boten aan te schaffen. Mogelijk dat er ooit nog een grotere versie van de Fluid Vuvubat uitkomt, daar zouden we in ieder geval interesse in hebben.

Opvallend was dat de Fluid stabieler was dan de Gecko, hoewel de Fluid minder volume heeft. De Gecko is wat smaller en hoger wat de vaareigenschappen negatief beinvloedt tov de Fluid. Beide hebben we niet getest met eskimoteren, maar dat zal niet veel anders zijn dan het huidige polyester materiaal en waarschijnlijk prima in orde. Verder zullen onze vaste polyester klussers, behalve misschien bij aankoop, hopelijk weinig aandacht hoeven te besteden aan dit onderhoudsvrije plastic, zo blijft er meer tijd over voor kanoën.

Eind april verwacht Kanoshop de eerste levering van Vuvubats en dan zullen we gaan kijken of we inderdaad een set gaan aanschaffen. De goede vaareigenschappen hebben ons positief verrast, en als de afwerking nog wat beter wordt, heeft Fluid met de Vuvubat een geduchte concurrent gecreëerd voor de Eskimo Gecko. Wordt binnenkort vervolgd.

Onze dank aan Kanoshop voor de gelegenheid om de Fluid te testen en Levitas voor het uitlenen van hun Gecko.

De fotos van het testen en een paar van de recordpoging langste kayak.

Update:

We hebben een reactie gekregen van Fluid via Rokxat dat ze de genoemde punten gaan aanpakken:

· Will make sure the edges of the cockpit rim gets clean properly. (Randjes worden netjes gemaakt)

· Will make sure the bumpers are in the middle. (Bumpers worden in het midden geplakt)

·  I’m working on a new way to attach the seat, but it will take a few weeks to change the mould. In the mean time, we will glue some foam under the seats to prevent the seats from moving. (Zitje wordt anders vastgemaakt in nieuwe mal, tot die tijd komt er schuim onder)

·  Do you mean the footbrace is flexible? I think we could fix that by using a different aluminium bar. Will be too late for this container, but will have it fixed before the next container. (Er gaat een andere balk gebruikt worden voor de voetsteunen)

Klinkt zeer positief en goed dat ze gelijk actie ondernemen. De verwachting is nu dat de eerste container half mei in Nederland arriveert, dan kunnen we zien hoe het is opgelost.

This entry was posted in Algemeen, April, Kanopolo. Bookmark the permalink.

2 Responses to Op zoek naar nieuwe polokano’s : Fluid Vuvubat vs Eskimo Gecko

  1. Arend-Jan en natuurlijk de vaarders van Kano Rijnland en levitas, jullie ook bedankt voor het testen en dit uitgebreide verslag. Dat is zowel voor ons Kanoshop als voor de fabrikant Fluid en natuurlijk alle toekomstige Vuvubat vaarders erg waardevol! Deze interactie zorgt ervoor dat producten nog beter afgestemd kunnen worden op de gebruikers. Hartelijke groet, Wendy

  2. Pingback: Kayaking dreams and memories by Arend-Jan Tetteroo » Testing the Fluid Vuvubat vs Eskimo Gecko

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.